Infiintare I.M.M.

Avocat Bucuresti > Infiintare I.M.M.

INFIINTARE MICROINTREPRINDERE - IMM

Pentru infiintare microintreprindere - IMM, se parcurg aceleasi etape si sunt necesare aceleasi documente ca la infiintarea uniu SRL, deoarece microintreprinderea (IMM-ul) este constituita sub forma unei societati comerciale.

Conform OUG nr. 102/ 2013, toate firmele nou infiintate sunt microintreprinderi, inclusiv firmele care realizeaza venituri din consultanta si management, adica vor plati impozit pe veniturile microintreprinderilor de 3 % pe cifra de afaceri, cu conditia ca aceste venituri san u depaseasca 20 % din veniturile totale.

In cazul in care o microintreprindere realizeaza venituri din management si consultanta, aceasta isi pierde acest statut si va trece la impozitarea pe profit.

Din data de 1 ianuarie 2014, firmele care vor sa devina microintreprinderi trebuie sa indeplineasca obligatoriu o noua conditie, pe langa cele deja existente, mai exact, acestea trebuie sa realizeze venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.

In cazul in care nu dispuneti de un spatiu pentru a stabili sediul social al firmei, va putem asigura gazduire de sediu social ( pe o perioada limitata: pe durata de 1 luna, 3 luni, 6 luni sau 1 an).

AVANTAJELE INFIINTARII MICROINTREPRINDERII

Ca urmare a modificarilor introduse in Codul fiscal prin OUG nr. 102/2013, pentru a avea statut de microintreprinderi, firmele vor trebui sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

Realizeaza venituri, altele decat cele din activitati desfasurate in domeniile; bancar, asigurari si reasigurari, pietei de capital sau jocuri de noroc;

Realizeaza venituri, altele decat cele din management si consultanta, in proportie de peste 80 % din totalul veniturilor;

Au realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a sumei de 65.000 euro;

Capitalul social al acestor firme este detinut de personae fizice sau juridice, altele decat statul si autoritatile locale;

Nu se afla in dizolvare cu lichidare, inregistrata in Registrul Comertului sau la instantele judecatoresti abilitate.

Daca de la 1 februarie 2013 toate firmele care realizau venituri sub 65.000 euro, indifferent de numarul de salariati, au fost obligate sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca acestea, pana la acel moment plateau impozit pe profit de 16 %, totusi, din data de 01 iunie 2013, regimul fiscal aplicat microintreprinderilor a devenit optional pentru firmele care se infiinteaza in cursul anului, cu conditia ca aceste firme sa aiba un capital social de minim echivalentul sumei de 25.000 euro.

In cazul in care acesta conditie de capital social nu era respectata, persoanele juridice devin microintreprinderi incepand cu anul fiscal urmator celui in care capitalul social este redus sub valoarea reprezentand echivalentul in lei a sumei de 25.000 euro, de la data inregistrarii.

In cazul in care conditia referitoare la capitalul social nu este respectata sau in situaţia în care una dintre condiţii nu mai este îndeplinită, microîntreprinderea nu mai aplică acest sistem de impunere începând cu anul fiscal următor.

IMPORTANT!!!

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintrele limitele prevazute anterior, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputului anului fiscal.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Codul fiscal stabileste ca microintreprinderile datoreaza la bugetul de stat un impozit de 3 % pe veniturile realizate. Din data de 01 ianuarie 2014 baza de impozitare a veniturilor microintreprinderilor a fost modificata, in sensul ca, pe de o parte au fost introduce noi categorii de venituri care se scad din baza impozabila, iar pe de alta parte au fost adaugate anumite venituri.

Deci cota de 3 % se aplica asupra veniturilor obtinute din orice sursa, cu cateva mici exceptii. Calculul si plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza trimestrial, pana la data de 25 ale lunii urmatoare trimestrului pentru care se calculeaza impozitul.

Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari decat plafonul de 65.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in totalul veniturilor este de peste 20 %, aceasta va plati impozit pe profit de 16 %.

Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a deposit oricare dintre aceste limite, luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal.

Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculate de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv.

Distribuie aceasta pagina
CONSULTANTA JURIDICA ONLINE
Cabinet avocat -Dinu & Asociatii - Bucuresti
Adresa
Șos. Panduri nr. 21, bl. P8, sc. 1, et. 1, ap. 5, sector 5, Bucuresti
Telefon
+40786 611 199
office@avocatidda.ro
Program
Luni – Vineri

09:00 – 16:00
Avocat Online
userscrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram